facebook

Ook last van zelfbedrog? Zes duurzame tips om door te zetten

“Als ik naar huis ga zet ik mijn computer uit en gaat mijn bureau op stahoogte. Standaard ritueel. Precies als de volgende ochtend, computer weer aan en bureau hoppekee weer standje zit.”

Dit waren de exacte woorden van een klant toen we tijdens een training een beetje aan het filosoferen waren over gezondere gewoonten in combinatie met een drukke kantoorbaan. Ik kwam niet meer bij. Vooral de toon waarop ze het zei, zo droog.

Zelfbedrog, we lijden er vast allemaal aan, in meer of mindere mate. Je kunt het in het geval van mijn klant waarschijnlijk beter als ‘bewust zelfbedrog’ classificeren. Want ze weet al lang dat dat bureau de volgende ochtend weer omlaag gaat. En de stoel weer aangeschoven wordt. Toch maakt ze zichzelf elke dag even wijs dat de volgende dag anders gaat zijn. Dan begint ze met deze gezonde gewoonte. Echt.

De vraag is, wil zij dit routineuze gedrag echt doorbreken? Het antwoord kan niet anders dan ‘ja’ zijn, anders hou je jezelf toch niet keer op keer voor de gek? Dat leidt ons naar de volgende vraag, hóe lukt het haar dit zelfbedrog om te zetten in een uitvoerbaar plan, en wel door te zetten?

Hierbij zes eenvoudige en duurzame tips die daarbij helpen:

  1. Maak je doel concreet. WAT, HOE, WANNEER, en vooral WAAROM wil ik veranderen? Wat is je drijfveer? Schrijf dit ergens groot op, herinner jezelf eraan.
  2. Maak je doel realistisch & uitvoerbaar, overmoed eindigt (of begint zelfs) in opgeven. Kleine stapjes worden reuzenstappen!
  3. Plan vooruit en werk met een routine. Je mag gewoonweg niet missen, simpel. Negatieve stemmetjes in je hoofd? Negeer ze, parkeer ze, daar is even geen plaats voor. Die keuze heb je.
  4. Gebruik de 50% is altijd meer dan 0%-regel. Soms voel je je even minder sterk, bijvoorbeeld als je ziek bent geweest, na een drukke werkdag of na een opgebroken nacht. Dat is menselijk. Doe dan wat rustiger aan, geef 50% in plaats van 100. Helemaal niet erg. Je houdt je dan nog steeds aan je plan waardoor je je fysiek en mentaal goed voelt.
  5. Creëer je eigen motivatie-team; breng een aantal mensen in je naaste omgeving op de hoogte met de vraag je aan te spreken op ‘oud gedrag’. Hoe irritant is dat, dus zorg je ervoor dat ze niets hebben om je op aan te spreken. Behalve complimenten!
  6. Maak het leuk! Sport met gelijkgestemden, in  een outfit waar je blij van wordt, lak je nagels in een vrolijke kleur, trek gekke sokken aan, zet vrolijke muziek op. Kleine dingetjes die die glimlach op je gezicht toveren. Onderschat dit niet. Een glimlach heeft iets magisch.

Mijn klant heeft na al die tijd besloten dat het bureau niet de oplossing gaat brengen voor een gezondere leefstijl, ze heeft een stok achter de deur nodig. Ondanks grote innerlijke weerstand heeft zij alle moed verzameld en een intake voor een personal training geboekt (een groep was nog te vrijblijvend, dan kon ze nog steeds afhaken).

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en is sporten nog geen hobby, maar deze week zei ze wel: “Grappig, ik begin het rennen minder erg te vinden”. Hoera! We zijn realistisch, overhaasten niets, maar zijn wel ambitieus én doelgericht. En wie weet vindt ze sporten op een dag echt leuk en blijft haar bureau ook overdag omhoog.