facebook

Voornemens? Onzin, gewoon DOEN.

Het is januari en weer tijd voor de welbekende voornemens. Wat heb jij je voorgenomen, welke doelen stel jij jezelf (opnieuw) dit jaar, waar ga je minder van proberen te doen, wat meer? Dit gaat een prachtig en succesvol jaar worden, toch?

Als je bij jezelf te rade gaat, waarom denk je dat het dit jaar wel gaat lukken? Je houding is hetzelfde, aan je ochtendroutine is niets veranderd, de dag begint net als altijd. Maar het nieuwe jaar, met alle nieuwe kansen, geven je de motivatie om wederom goed te beginnen.

Werkt dus niet. Hoeveel goede voornemens heb ik niet gehad? Harder studeren, hogere cijfers, meer sporten, minder televisie kijken, meer weten van politiek. Ja, ik ging nu dus écht alle partijprogramma’s uitkammen. Met een gegronde keuze zou ik naar de stembus gaan. Uhuh. Niet dus. Het werd weer D66, omdat ik Pechtold wel een sympathieke vent vind en ook lekker veilig zo beetje in het midden. Wat een flater.

Waarom lukken deze vrij simpele voornemens niet? Het voelt namelijk goed en ook echt wel reëel, je hebt er echt (even) zin in. Dus, wat gaat er nou mis?

1. Je doel is te onzeker, je zit in de hoop-stand. ‘Ik denk en hoop echt dat het gaat lukken dit jaar…’. Ondertussen ontbreekt iedere vorm van commitment.

Voorbeeld: ik hoop echt dit jaar mijn golfhandicap te verlagen, dus ik ga proberen vaker naar de driving range te gaan

2. Je weet (vindt) dat er iets moet veranderen maar je doel is te abstract, je hebt niet helder voor ogen wat je precies wilt.

Voorbeeld: ik weet dat ik harder moet studeren om mijn studie af te maken en ga dat dit jaar zeker doen.

3. (Deze maak ik me vreselijk schuldig aan) ‘Ik ga het doen en het gaat ook zeker lukken, maar het is beter om eerst…’ . Je durft niet tot de daadwerkelijk benodigde actie over te gaan en gaat daarom onnodige voorwaarden stellen.

Voorbeeld: voordat ik me aanmeld voor de bootcamp ga ik wel eerst mijn basisconditie verbeteren. Man, ze zien me aankomen!

4. Je blijft hangen in oude gewoonten, angsten, mislukkingen, waardoor je nooit verder komt. Toen lukte het niet zo goed, maar hopelijk lukt het nu wel, je gaat het nu zeker proberen beter te doen…

Voorbeeld: ik ga nu echt alles uit mijn fitnessabonnement halen en me niet meer door zwakke excuses laten weerhouden.

Heel waarschijnlijk klinken een of meerdere voorbeelden je bekend in de oren. Dan is de cruciale vaag, hoe zorg JIJ er nou voor dat JIJ deze keer wel JOUW doel bereikt? En trouwens niet alleen je doel, maar waarschijnlijk nog veel meer dan dat?

Voor de goede orde, ik donder ook regelmatig in een van bovengenoemde valkuilen. Te vaak hoor ik mezelf de woorden ‘hopen’ en ‘proberen’ zeggen. Oh ja, en lastig. Ook zo’n woord. ‘Jeetje, wel lastig hoor’. Slaat nergens op, ik maak het lastig voor mezelf, het is niet lastig.

Terug naar de kern, hoe zorg je er nou voor dat je zo effectief en snel mogelijk van het heden (A) naar je toekomstige doel (B) komt? Lees anders nog een keer het rijtje hierboven voordat je naar onderstaande oplossingen gaat.

1. Voel jij je machtig en sterk als je wenst en hoopt? Nee toch? Het maakt je eerder onzeker, klein, bezorgd. Dus stop daar direct mee. Geloof in je doel en commit eraan door jezelf continue te blijven vragen:

a. ‘Ben ik wie ik moet zijn’ om mijn doel te bereiken. Vanuit welke houding handel je? Dat kies en bepaal jij zelf, wees er 100% bewust van en leef het.
b. Tegelijkertijd stel je jezelf continu de vraag ‘doe ik wat ik moet doen’ om zo snel bij dat doel te zijn.

Voorbeeld: mijn golfhandicap moet ten minste 10 punten omlaag. Daarom neem ik les, oefen ik tenminste twee keer per week op de driving range en doe ik mee aan toernooien.

2. Maak je doel concreet en simpel -je wilt van het nu (A) naar je resultaat (B)- en verbind daar duidelijke acties aan. Draai er niet omheen. Onthoud, het universum beloont de daad, niet de weg ernaar toe.

Voorbeeld: mijn studie moet voor de zomervakantie afgerond zijn. Ik maak een studieplan en dins- en vrijdagen zijn studiedagen, daar komt niets tussen.

3. Eerst voorwaarden creëren om tot je daadwerkelijke acties over te gaan is totaal overbodig. Het leidt af en vertraagt. Denk weer aan de simpele nodige acties: voer die uit! Misschien gaat het niet altijd direct goed, bad luck, volgende keer beter. Ga op je bek en leer daarvan. Nog steeds geldt, alleen de daad wordt beloond.

Voorbeeld: ik wil me in de zomer lekker voelen in mijn bikini en ga 2 keer per week naar mijn bootcamp training. Als ik niet kan haal ik mijn training in: 2 keer = 2 keer.

4. Probeer geen prestaties uit het verleden te verbeteren, je zult weer blijven hangen op dezelfde punten. Gooi het roer om. Wat wil je en waarom wil je dat? Bepaal een nieuwe lijn naar je doel.

Voorbeeld: fitnessruimtes werken voor mij niet, dus ik heb me aangesloten bij een hardloopgroepje waardoor ik veel meer buiten ben, me beter voel en heel gemotiveerd ben door mijn medesporters.

Jongens, wat een wijsheden allemaal. Het is zo simpel! Haal alle ruis eruit en neem actie. Dat is eigenlijk waar het eenvoudigweg op neerkomt. Wie je bent en wat je doet om je doel te bereiken, dat bepaal jij zelf. De touwtjes zijn in jouw handen, van niemand anders. Geloof in je doel, visualiseer het, straal het uit, schreeuw het van de daken en leef het!

En, geniet van je succes :-).

https://www.youtube.com/watch?v=4IQG-BMr6uc

Comments
  • Sjakie, wat een wijsheden allemaal!!!!! Ziet er goed uit en ik hoop natuurlijk dat het komend jaar voor jou met nature’s gym heel succesvol gaat worden!!!!

Comments are closed.