facebook

‘Als ik naar huis ga zet ik mijn bureau omhoog’

Personal Training Nature's Gym

Vier tips om zelfbedrog om te zetten in een realistisch plan

“Als ik naar huis ga zet ik mijn computer uit en gaat mijn bureau op stahoogte. Standaard ritueel. Precies als de volgende ochtend, computer weer aan en bureau hoppekee weer standje zit.”

Dit waren de exacte woorden van een klant toen we tijdens een personal training een beetje aan het filosoferen waren over gezondere gewoonten in combinatie met een drukke kantoorbaan. Ik kwam niet meer bij. Vooral de toon waarop ze het zei, zo droog.

Zelfbedrog, we lijden er vast allemaal aan in zekere zin. Je kunt het in het geval van mijn klant waarschijnlijk beter als ‘bewust zelfbedrog’ classificeren. Want ze weet al lang dat dat bureau de volgende ochtend weer omlaag gaat. En de stoel weer aangeschoven wordt. Toch maakt ze zichzelf elke dag even wijs dat de volgende dag anders gaat zijn. Het is nu of nooit…

De vraag is, wil zij dit routineuze gedrag echt doorbreken? Het antwoord kan niet aders dan ‘ja’ zijn, anders hou je jezelf toch niet zo voor de gek? Dat leidt ons naar de volgende vraag, hóe zet je dit zelfbedrog om in een realistisch plan van aanpak?

Deze vier eenvoudige tips zouden daarbij moeten helpen.

  1. WAT, HOE, WANNEER, WAAROM wil ik veranderen? Maak je doel concreet.
  2. Maak je plan om je doel te bereiken realistisch, overmoed eindigt in opgeven. Kleine stapjes worden reuzenstappen!
  3. Plan vooruit en werk met een routine. Je mag gewoonweg niet missen, simpel. En weet, als het even niet 100% lukt doe het dan 50%. Je houdt je dan nog steeds aan je plan. Niets doen is geen optie.
  4. Breng een aantal mensen op de hoogte, vorm je eigen motivatie-team dat je mag aanspreken op ‘oud gedrag’. Hoe irritant is dat, dus zorg je ervoor dat ze niets hebben om je op aan te spreken. Behalve complimenten natuurlijk, die wil je wel krijgen.

Mijn klant heeft na al die tijd besloten dat het bureau niet de opplossing gaat brengen voor een gezondere leefstijl. Ondanks alle innerlijke weerstand heeft zij alle moed verzameld, de telefoon gepakt en een intake voor een personal traning geboekt (een groep was nog te vrijblijvend, kon ze nog steeds afhaken).

Inmiddels zijn we een aantal weken verder en is sporten nog geen hobby maar deze week zei ze wel plotseling: “Best gek, maar ik begin het rennen echt fijn te vinden”. Gaaf! We zijn realistisch, overhaasten niets, maar zijn wel ambitieus én doelgericht. En wie weet vindt ze sporten op een dag echt leuk en durft ze ook dát toe te geven.

Wil je meer weten over de personal trainingen van Nature’s Gym? Info@naturesgym.nl